Search
  
Envelope_jivamukti_yoga_hiyoga

How to get on another level with Jivamukti yoga

Who: Camilla Coucehron

What: Jivamukti Yoga

Where: HiYoga, Majorstuen

Filosofi, meditasjon, asana, musikk og chantin. 90 minutter med Jivamukti gir deg så mye mer for kropp og sjel enn en vanlig treningsøkt. Envelope har snakket med Camilla Coucehron, Yogainstruktør hos HiYoga, om en av de mest voksende yoga-formene akkurat nå som tar deg til et nytt nivå både fysisk og mentalt.

ENVELOPE by CELINE AAGAARD (photo)

IMG_8737

Hvorfor Jivamukti? For meg traff denne Yoga-formen meg midt i hjertet første gang jeg prøvde den. Praksisen er kreativt utfordrende og ikke minst transformerende. Du kjenner også på det som føles ubehagelig. Det at filosofien er integrert i klassene sammen med meditasjon, asana og chanting gjør at det blir en yogaform hvor du stadig utvikler deg både fysisk, men også mentalt. Du blir gitt mange verktøy som kan hjelpe deg til å roe sinnet og åpne deg for Yoga. 

Hvordan kom du over denne form for yogapraksis? Jeg begynte med Acem meditasjon i 1996 og Yoga i 1997 på turnhallen i Oslo. Samme året var jeg i New York på ferie fra en litt turbulent kjærlighetsforhold. En veninne tok meg med på Jivamukti-senteret på Lafayette street, og da var det gjort. Jeg kjøpte masse CDer og begynte å praktisere hjemme i stuen med noen andre.

IMG_8743

Hva trigget deg ved denne praksisen? Først og fremst hva som skjedde med meg etter klassen. Jeg ble så rolig og glad. Jeg elsket kreativiteten, musikken, Asana, dybden i yogafilosofien. Jeg elsket at det var urbant, men allikevel forankret dypt i filosofien og de gamle hellige tekstene. Det å hele tiden lære mer gjennom studie og praksis for å avdekke litt og litt. Jeg elsker lærerne mine Sharon Gannon og David Life som har utviklet dette systemet for deres måte å sette alt sammen på. Musikken, asana praksisen, meditasjonen, måten de klarer å få deg til å forstå at det angår deg, og hvordan disse verktøyene kan transformere livet ditt, det har hvertfall skjedd mye med meg de siste 20 årene. Jivamukti er faktisk den mest voksende Yoga former i Verden i dag etter Ashtanga Yoga.

IMG_8726

Jivamukti er en fysisk form for yoga, med musikk og mantra- hva gjør dette med oss? Vi bruker musikk og Chanting og integrerer det som kalles for NADA yoga = «The Yoga of sound and deep listening» Musikken hjelper oss å fokusere på noen annet enn det fysiske. Det gjør også praksisen lettere og mer steminingsfull. Chantingen åpner opp Vishudda Chakra, kommunikasjons senteret vårt. Målet er ikke å synge fint, men vi åpner opp stemmen vår og blir kjent med den, det er utrolig mye spenninger som ligger her. I filosofien sier de at du begynner å «Walk the Talk» - sier hva du mener og er hva du sier.  Ved å chante på sanskrit selv om du ikke vet hva du chanter, setter det opp på en høyere frekvens pga vibrasjonen i syngingen og i ordene. Du aktiverer også vagus-nerven som beroliger og balanserer nervesystemet.

Når på døgnet bør man praktisere? Det er litt forskjellig. Men dette er en ganske dynamisk Yogaform, så energien går veldig opp. Jeg personlig liker å gjøre det best på morgenen, men det kommer an på hverdagen. I noen perioder praktiserer jeg best på ettermiddagen. Det må du kjenne etter selv når du har tid og hva praksisen gjør med kroppen din.

IMG_8728(1)

Jivamukti blir omtalt som yogas wild child hvorfor det? Sharon Gannon og David Life var multi kunstnere, både Performanceartister, musikere, poeter og aktivister på 80 tallet. Sharon har sagt at hun ble yogalærer for å snakke om dyrenes rettigheter. De bodde i New York, i East Villlage hvor David drev Life Cafe. De reiste til India og ble elevene av Shri K Pattabi Jois, som har utviklet Ashtanga yoga. Senere fikk de to Guruer til - Shri Bramananda Sarasvati og Svami Nirmalananda også kalt «The Anarkist Swami» ikke fordi han var blitzer, men han bodde i skogen utenfor Mysore, India, i 11 år i stillhet og skrev brev til verdensleder for fred også til anarkistiske miljøer. Det var der han ble brevvenn med Sharon. Da Sharon og David åpnet sitt første Studio i New York på 80-tallet ville de male alle rommene i forskjellige farger, ta inn Yoga filosofien og henge bilder av indiske Deitier/Guder på veggene Chante og drukne inn i Yogaens verden. De var ikke så redde for å støte bort deltagere for å tilpasse det Vestlige forhold. I de Åpne Jivamukti klassene har vi alltid «Focus of the month» hvor det tas opp temaer fra Yoga-filosofien som er relevante for det livet vi lever i dag, og for mange blir det til Yoga activism. Vi chanter og bruker musikk i timene. I forhold til andre Yoga former er Jivamukti veldig kreativ Yogaform og kan variere veldig i uttrykk fra lærer til lærer. Det blir også kallt « HOT HIP HOLY» .

IMG_8739

Hvem passer timene for? Det passer for de fleste. Det er viktig at du tilpasser praksisen din til din egen kropp med tanke på om du har noen skade eller andre utfordringer. «Mange sier jeg er ikke myk nok til å gjøre Yoga» men de sier ikke jeg er ikke myk nok til å ta en massage. Du blir myk av å gjøre Yoga Asana. Med pusten og bevegelsen åpner du de blokkerte energi banene dine (nadierne) . Etterpå hvis du har praktisert asana tilpasset til din egen kropp, føler man seg fornyet, renset, og balansert.

Kan nybegynnere gå på timene? Ja klart det. Jivamukti Open er ganske avansert klasse, men min første dynamiske Yoga klasse var en Jivamukti Open i New York i 1997. Jeg fikk litt sjokk og følte jeg så å si ikke «klarte noen ting» men det sådde et frø i meg som grodde videre, og jeg ble helt hekta.

Skjermbilde 2017-12-12 kl. 11.43.05

Hvor ofte bør vi praktisere Jivamukti? Helst 2-4 ganger i uken, men får du bare til en klasse hjelper det også veldig. Det er veldig fint å kombinere med andre Yoga former også. Det viktigste er at du kjenner etter hva du trenger i forskjellige perioder. Det er en praksis du kan ha hele livet.

Skjermbilde 2017-12-12 kl. 11.32.27

Timene dine er unike og hvor henter du selv inspirasjon fra? Jeg henter mye inspirasjon fra mine hovedlærere i Jivamuktisystemet som Sharon Gannom og David Life, Yogeshwari Azahar, men også fra Astangayoga som jeg også er sertifisert lærer i ( Alexander Medin TT). Jeg henter inspirasjon fra foredrag, bøker og har perioder jeg dykker ned i forskjellige temaer som kan være alt fra chanting, mindfulness, buddhisme, kunsten og barna mine. Jeg er jo egentlig billedkunstner så det er veldig gøy å få undervise i Jivamuktiyoga som er så kreativt og filosofisk.

IMG_8739

Hva skiller denne yoga-formen fra andre? Jivamukti er en «Intgrert Yoga form» Vi kombinerer flere aspekter av Yoga. Sharon Gannon og David Life som utviklet Jivamukti følte at mye av den dynamiske yogaen som ble tatt til vesten hadde preg av å være en ny treningsform og med lite fokus på Yoga, som betyr union med ditt høyere selv. Vi har fem grunnsteiner i Jivamukti.

envelope_camillacoucheron_hiyoga

Du var nettopp selv på reise, har du noen erfaringer derfra du vil dele, eller tips til alle som stresser nå før jul? Det er så utrolig deilig å reise bort i  til et varmt sted og gjøre yoga hver dag og lade opp D-vitaminer og roe ned sinnet før jul, men man må ikke reise bort.  Dessverre er det mange som dropper praksisen litt i desember for de har for mye å gjøre, men det er da du kanskje har mest utbytte av det. Prøv å sett av tid til å praktisere så får du sannsynligvis en mer balansert og hyggelig jul. Midt oppi alt stresset er det lurt å få inn litt anti-stress. Være mer tilstede med de som er rundt deg familie og venner. Jeg merker når jeg luker ut det som ikke er viktig og tar tid til det som er viktigst så blir denne tiden en av de fineste. Jeg er veldig julete av meg, men liker ikke stress og når det topper seg.

(photo:@marikafoto @camillacoucheron