Search
  
Envelope_bybjorkheim_interview

Interview: Meet the furniture designer in her atelier

Who: Åse Ørjasæter @bybjorkheim by bjorkheim

What: Founder of By bjørkheim, interior designer and interior stylist

Where: Oslo 

Først designer for et klesmerke, så gründer og møbeldesigner for by Bjørkheim. Fortell oss om veien til dit dere er nå. Når ble klær byttet ut med krakker? Og bukser med bord?

ENVELOPE BY CELINE AAGAARD

Det lå vel allerede noen klær på en trekrakk fra Bali før vi avsluttet klesmerket faktisk. Det var egentlig litt flettet inn i hverandre og en slags retning som tok en ny vri uten at jeg helt visste det der og da. Jeg var mye på Bali med smykke- og tilbehørsproduksjonen vi hadde der og hadde begynt å kjøpe med interiørskatter hjem. Men til eget bruk, og til oppussingsprosjektene jeg hadde sammen med samboeren min, Sondre. Ideen om en egen merkevare innen møbelbransjen var likevel fjern da. Det måtte et pauseår på Bali til først. Etter 10 år med eget klesmerke følte jeg for å ta en time-out og bruke litt tid på å finne ut av veien videre. Det endte med et år på Bali. Sondre og jeg hadde lenge drømt om å bo på øya over en lengre periode og nå hadde vi sjansen uten forpliktelser hjemme. Jeg fikk jobb som foreleser i m.a. produktutvikling på et college på Bali og Sondre levde på leieinntekter fra leiligheten hjemme. Det var litt jobb og mye fritid. Et fantastisk år hvor vi ble enda bedre kjent med øya og mulighetene der. Sondre (som er tømrer) ble veldig fascinert over den lokale håndverktradisjonen på Bali og jeg havnet etter hvert i produktutviklingsmodus selv. Vi begynte å lage prototyper og samarbeide med noen lokale håndtverkere. Og det var altså begynnelsen på By Bjørkheim. Som videre har blitt en merkevare som blander den særegne håndverkstradisjonen på Bali med den rene og enkle skandinaviske stilen. Møbler som både designmessig og kvalitetsmessig har en lang holdbarhet, med fokus på ærlige og naturlige materialer.

IMG_1330

Når startet fascinasjonen for Bali? Den startet allerede første gang jeg besøkte øya i år 2000 som backpacker. Jeg hadde bodd på Hawaii året før og sett mange paradiske steder, men det var noe med totalpakken på Bali som gjorde at jeg falt veldig for denne øya. Stedet, kulturen, menneskene og mulighetene.  Jeg måtte tilbake. Og etter det har det blitt 15-20 turer dit.

IMG_1332

Hva var det første dere brakte hjem til stua fra Indonesia? Det var et spisebord og stuebord i massivt heltre Suar til vårt forrige hjem på Grünerløkka. For ca 15 år siden

Skjermbilde 2018-08-12 kl. 13.11.42

På hvilken måte har surfkulturen inspirert deg? Inspirasjonen fra surfekulturen har kommet naturlig. Etter å ha bodd på både Hawaii og Bali har jeg fått oppleve kulturen på nært og sett hvordan egenskapene til surfere reflekteres i omgivelsene. Jeg inspireres veldig av det ekte og naturlige i dette. Surfere respekterer naturen, er ofte kreative og risikotakere. De har selvtillit, en laid-back holdning og et avlappet syn på livet. Alle disse egenskapene gjenspeiles i måten surfere dekorerer hjemmene sine på og i interiøret til surf-inspirerte caféer og butikker. Det er ofte kreativt og unikt design, naturlige og bærekraftige materialer, komfortable løsninger og ingenting er for polert. Det er viktig å vise personlighet i hjemmet, både i hvem du er og hva du driver med. Og dette oppsummerer vel egentlig kolleksjonen til By Bjørkheim også selv om det ikke var så gjennomtenkt. Vi har naturlige materialer som heltre, stein og marmor, unike og håndlagede produkt som det ikke finnes mange eksemplar av og kundene kan selv være med i designprosessen og få det personlig.

IMG_5738

De fleste Møblene er håndlaget på Bali, men dere har også eget studio og verksted i Oslo der dere tilpasser unike løsninger for kjøperen. Fortell. Ja, vi får en del av produktene ferdigstilt på Bali av dyktige håndverkere der med lang tradisjon i faget sitt. Som f.eks stein- og marmorservantene som er uthult for hånd, trekrakker, håndbankede kobberlamper og håndflettede produkter i rattan. Noen av produktene ønsker vi derimot at kundene skal være med å sette sitt preg på og disse produktene ferdigstilles på verkstedet vårt i Oslo. Da kan kundene velge sitt eget bordemne, velge mellom ulike behandlinger (farge) og ulike varianter av understell. Vi har mange ulike bordemner å velge i mellom i både heltre og marmor.

IMG_1322(1)

Du har alltid vært opptatt av bærekraft og bybjorkheim er opptatte av naturlige materialer, kan du fortelle litt om hvilke materialer dere bruker? Vi bruker i hovedsak heltre, stein og marmor. Men også kobber, rattan og stål i lamper og bordunderstell. Og terrazzo kommer.

Skjermbilde 2018-08-12 kl. 15.30.40

Hvilket møbel i huset betyr mest for deg? Spisebordet vårt. i grønn marmor. Det er samlingsstedet vårt og der det meste skjer.

IMG_1326

Du spådde tidligere at grønn marmor ville komme tilbake, noe den gjorde. Hvilke trender og tendenser for tror du på for kommende år? Ekte, naturlige og varige materialer. Heltre i mørkere nyanser en tidligere, marmor i andre farger og terrazzo. Mer personlighet i hjemmet. En jungel av planter og mer varme med tepper og tekstiler.

IMG_1333

Når jobber du best? Natt eller dag? Jeg jobber egentlig veldig bra på kveld/natt. Jeg er mer kreativ da og liker når det er stille og få forstyrrelsesmoment. Men med to småbarn i hus funker det best å jobbe på dagtid akkurat nå. Jeg trenger nattesøvn.

Skjermbilde 2018-08-12 kl. 14.28.07

Z-stool fungerer som krakk, nattbord, side bord og et møbel du kan sette planter på- hva har dere på nattbordet? Jeg har faktisk en Z-stool som nattbord og der har jeg noen bøker og magasin stablet i bunnen og på toppen ligger vel oftest telefonen.

Skjermbilde 2018-08-12 kl. 15.46.45

Du jobber også som interiørstylist. Ditt beste stylingtips? Det beste tipset er å skape et personlig hjem. Ikke følg trender slavisk, men bruk de heller som inspirasjon

IMG_1317
IMG_1329
Skjermbilde 2018-08-12 kl. 15.26.56
fullsizerender-1