Search
  
Envelope_cabin_interior_celine

Sustainable Cabin style

10 smarte Tips til hytteinnredning

En hytte, falleferdig inventar og minimalt budsjett? Hvorfor kjøpe nytt når du kan gjenbruke gamle skatter. Hytteforbudet er over - nå er det bare å ta vårpussen. Her er gjenbrukstipsene du trenger i Corona-time- og hvordan du kan få stilen uten at det koster deg skjorta.

AV: CELINE AAGAARD (foto)

 Det meste rundt deg har forbedringspotensiale om du bare klarer å se det for deg og hva du kan gjøre med hva. Noe krever kun et malingsstrøk, noe annet krever kanskje en hjelpende hånd,  men begge deler gjør at du ikke trenger kjøpe nytt.

Her er noen personlige gjenbrukstips du kan dra nytte av før du kjøper nytt når du skal innrede hytta eller gjøre om hjemme.

Start med det som kanskje er det kjedeligste, men som kan endre helheten betraktelig. Eller kanskje du skal lage deg et moodboard så du er sikker på at du er enig med resten av familien før dere setter i gang med oppussing og innredning. Greit å vite at man er enige i om rommene skal settes farge på- eller om tonene er nøytrale jordfarger.

1.  Vær løsningsorientert. Er veggene gulaktige trenger de ikke nødvendigvis å males mange strøk. Kanskje trenger de såvidt maling i det hele tatt. Vi valgte å hvitte over et strøk for å beholde synlig struktur i treverket. 

2. Det finnes masse lekre gulv der ute, men det koster. Trenger du virkelig en ny og lys parkett når det mest sannsnylig gjemmer seg en vakkert gulv under den grelle 50-talls lakken? Hvorfor kjøpe nytt gulv når du kan slipe ned det som er der. Kanskje er det noe du klarer selv, eller du må booke en håndtverker- uansett verdt å undersøke- og om så prisen skulle bli den samme- så tenk gjenbruk!!!

3. Er romfordelingen dårlig? Vil du ha 3 knøttsmå rom med 3x 3 køyesenger, eller er det verdt å rive ned en vegg for å skape et soverom slik at du faktisk sover godt på hytta? Vi valgte det siste. Beholdt et køyeseng rom, og fikset gratis køyeseng via finn som vi malte svart- skapte et soverom med to rammemadrasser som var på tilbud på det andre. Har vi gjester kan sofa gjøres om til seng.

4. Så var det kjøkken. For å skulle trives på kjøkkenet er det vitkigste at det er rent, og enkelt å kunne lage seg små måltider. Hvorfor bruke penger på oppvaskmaskin når man kan klare seg med å vaske opp for hånd? #penger spart. Restekroken på Ikea overrasker støtt og stadig. Vi fant noe her, og noe der- og tilslutt noe som ble et komplett kjøkken, selv om det ikke hørtte sammen. Vi åpnet opp kjøkkenkroken og flyttet benkeplaten for å få utsikt mot havet for den som vasker opp, tilbreder middag eller koker kaffe.

5. Har du bilder og møbler som støver ned er det bare å ta for seg hvert objekt. Kanskje trenger noe bare å flyttes på, mens andre ting trenger å males. Om du er lei bildet på veggen, er kanskje rammen din? Hva kan få et nytt liv, hva bør gjenvinnes eller hva bør gis bort? Om du etter denne ølvelsen fortsatt finner ut at det er noe du mangler( noe du helt sikkert vil synes at du gjør) så kan du ta øveløse nummer 2.

6. Jakt på det du leter etter før du kjøper noe nytt. Skal du innrede hytta, kan du først gå gjennom hva du har hjemme. Du har garantert dobbelt opp av noe hjemme som kan komme godt med på hytten. Her gjelder alt fra ostehøvel, vaffeljern og vannkoker til stoler, bord og utemøblemang. Vi har vel alle opplevd at kjøkkenskap er overfylte.

7. Har du ikke noe hjemme  du kan ta med på hytta, kan du hørte med foreldre, besteforeldre eller svigers. Vi fikk gamle gardiner som kun var å klippe litt til, samt  spisebord - det siste med blå bein som vi malte sorte for å få det litt mer i tråd med uttrykket. Hos oss har gamle champagneholder blitt vase, og askebeger er blitt telysholder.

7. Finn det på finn. Bruk tid på finn, eller ha inne et autosøk. Det kan lønne seg. Et tips er å se etter møbler som entes gis bort eller er lagt ut til gi-bort pris. Vi fant både sofa og et lavt stuebord til hytta på finn.  Sofaen var pent brukt, måtte bare hentes- og samtlige putetrekk kunne vaskes i maskinen- og vips- ny sofa. 

8. En runde på et par bruktmarkeder eller nettauskjon i disse corona-tider kan også åpne opp for nye ideer og muligheter. Kanskje finner du godstolen nettopp der, eller emn gammel whiskey kanne som du kan bruke som vannmugge.

9. Er du ute etter design, men har et lunket budsjett, er et hett tips å jakte etter utstillingsmodeller.  Sjekk når de skal selges fra butikken, eller spør diskret om noen av møblene eller feilvarer selges. Flere interiørbutikker har årlig et salg der slike modeller selges, og da snakker vi også muligheter for å gjøre design-kupp. Kanskje finner du bare en av hver av en stol, men hvem har sagt du må ha alt likt? Vi fant lenestoler som har vært på fotoshoots, til redusert pris, samt kjøleskap som kun manglet grønnsaksskuffer.

10. Skap ditt univers. Det er kanskje viktigst. Tenk at det er du som skal bo her, eller være her, og at du ikke skal gjøre om en hytte til et sted du ikke kan leve. Interiørmagasiner og blogger kan være til inspirasjon- men tenk først og fremst hvordan du vil ha det og trives med å ha det. Kanskje skal du ikke rive en vegg eller male et eneste bordbein.

IMG_2531

Skap ditt eget univers, uten å kjøpe nytt- det er nøkkelen for å skape personlige, men samtidig moderne rom med retro look. Vi fant sofa på Finn til gi-bort pris, utstillingsmodeller, og fant lamper og bord på den gamle familiehytten.

IMG_5396

Hyller fra Ikea, og rabatterte tallerkner i beige.

envelope_smeg

Smeg-kjøleskap har lenge stått på ønskelisten. Dette var en modell som hadde vært utstilt og manglet noen skuffer. Nå er det selve toppen av kransekaken på kjøkkenet og vi vurderer en liten variant i stuen for sene sommerkvelder med plass til øl og vin.

IMG_4775

Gardinene på hytten er en kombo av svigermors gamle, og noen beige vi fant på Ikea. Vi har behold lengden selv om de sleper litt, og har flere enn vi må for å beholde looken.

envelope_interior_yoga

Skap egne rom i rommet. Her er en benk  fra besteforeldre som er blitt bord med buddha og lys for yogaøkten.

IMG_4769

Skap deg gjerne et eget moodboard før du setter igang. Kan være greit for å kartlegge en helhet.

IMG_5440

Billigkroken eller kroken for snart utgåtte varer er verdt et besøk om du er innom IKEA. Her fant vi lampen til kjøkkenbordet.

IMG_5631

Speilet er tatt med hjemmefra, gardriner er etter svigers og besteforeldre, mens dobbeltsengen er skapt av to enkle rammemadrasser.

Skjermbilde 2020-04-10 kl. 22.08.36

En plass i solen for to-og firbeinte på nytt gulv- Det nye gulvet ble nytt ved å slipe ned det gamle.

envelope_seng_brukt_

Gi bort pris av en sofa. Denne fikk vi gratis ved henting på finn. Avtagbare trekk- praktisk til hyttebruk, og fungerer også som gjesteseng.

Envelope_interior_kitchen_smeg

Gammel champagneholder fra club55  i St.Tropez som fortsatt holder stand, både med bobler og strå, og ikonisk kjøleskap fra SMEG i 50-talls still som matcher hytta.

Envelope_interior_cabin_bedroom

Nattbord fra norske By Bjørkheim, som henter inspirasjon fra Bali, lampe fra Ikea og sengesett i økologisk bomull fra danske Aiayu. Gardrinene har hengt på en  gammel familiehytte i nabolaget.Lampen er en kontorlampe fra Ikea som lader mobilen din. Litt sterkt nabbordllys, men når man ikke har talampe er denne utmerket.

Envelope_togo_interior2

Togo-utsillingsmodeller fra Milla Boutique. Finnes også nye i ulike farger, semsket skinn og imitert skinn.