Search
  
envelope_spor_jewellery

Inspired by the nature

ad

Lavet på Voss, vannet på Finse, og et par krokete bjørketrær. En norsk sommer på Vestlandet i juli, satte bokstavelig talt sine spor. Møt kvinnen bak det norske spennende smykkemerket, Spor, Anne Lise Tollefsen og dykk ned i designerens univers.

ENVELOPE by CELINE AAGAARD (photo)

Envelope_spor_lav

Naturen er en viktig inspirasjonskilde for smykke-kolleksjonen til Spor. Fortell hvordan lav og kvist har gitt form til smykkene.  Og ikke minst vannet på Finse. - Den siste serien i SPORkolleksjonen har fått navnet LAV, og er inspirert av lav-arter som vokser på stein. Tar du et nærblikk på disse, ser du nydelige skjøre former som velter ut fra et tett underlag, disse organiske formene har påvirket utformingen avkolleksjonen. Nede ved Vangsvannet på Voss, står det noen store flotte bjørketræ, og om du står tett inn mot stammen og kikker opp, ser du lag på lag med krokete kvister som krysser hverandre. Dette syn har vært med på å gi form til Bjørk-serien i SPORkolleksjonen. Kontraster har alltid vært viktig i min tilnærming til idéutvikling. Jeg vært mye på Sylvsmidja sitt verksted, og arbeidet fysisk med sølvmaterialet, på leting etter det riktige overflateutrykket, inspirert av naturens organiske former. Gjennom å la formspråket bli påvirket av naturen, står dette i kontrast til det at smykkene er ment å skulle brukes som tilbehør til moderne og urban klesmote. Kamera er alltid med meg, enten det er inspirasjonstur til Voss, Finse eller til Paris. Etter å ha samlet mange ideer, startet tegneprosessen med å lage ulike smykkeformer.

IMG_3465

Smykkene er laget på Voss - på hvilken måte har Voss inspirert deg?  - Smykkene er håndverk fra Voss der de ulike smykkeelementene blir støpt gjennom tidkrevende håndverksmessige metoder. Deretter blir de ulike delene bearbeidet og montert for hånd. Jeg har alltid elsket å stå på ski. Voss vart derfor mitt første møte med preparerte slalåmbakker. Inspirasjon finnes overalt på Voss både i mennesker, kultur og natur. Møte med de dyktige gullsmedene og fagfolkene på Sylvsmidja, har vært svært inspirerende, og avgjørende for at det har blitt et spennende samarbeid.

Du designer klær, når kom inspirasjonen til å designe smykker og hvordan ble så samarbeidet til?  For meg var det helt nytt å skulle designe noe som skulle lages i sølv, men jeg har laget statementtilbehør til kjolene jeg har designet av silke, stener og skinn tildigere. Jeg tror nok Sylvsmidja ønsket et nytt blikk.Etter å ha samlet mange ideer, startet tegneprosessen med å lage ulike smykkeformer.
Som designer er jeg svært opptatt av materialenes egenskaper, enten det er tekstil eller metall. Jeg brukte derfor mye tid på Sylvsmidja sitt verksted på Voss, for å få et innblikk i produksjonsprosessen, og for å bli kjent med ulike framstillingsteknikker.

FullSizeRender(115)

Hvilken årstid har inspirert mest til denne kolleksjonen som lanseres nå? Lav serien er inspirert av de skjørtelignende lavformene som blant annet vokser på Finse. Disse har nydelig form i Juli, og har dannet grunnlag for ideen om å lage smykker inspirert av Lav-floraen. Denne ideen dukket opp i fjor sommer.

IMG_3205

Smykkene er banket og har upolerte flater, er vi lei det perfekte og de vanlige formene tror du? Det har vært viktig å gi SPORsmykkene et ”hands on” preg, som skiller seg fra et glattpolert industrielt utrykk. Sporsmykkene har en taktil overflate, som er inspirert av organiske former. Om du kikker nærmere på overflatene så får du kanskje assosiasjoner til noe du har sett før, om du har tatt deg tid til å stoppe opp, og sett nærere på det du ser i naturen. Sporsmykkene har tre ulike overflatebehandlinger (farger) – hvitt, forgylt og oksidert. Disse kombineres gjerne sammen og lager et spennende uttrykk.

IMG_3534

Hvilke smykker er dine personlige favoritter for sommeren? Denne sommeren bruker jeg lag på lag med halskjeder utenpå litt løse lange bluser og kjoler. Jeg liker å mikse de ulike seriene som ligger i SPOR kolleksjonen.

Husker du selv ditt første smykke du bar som liten? Et lite emaljert hjerte med rosa blomster. Dette var det første smykket jeg fikk fra min tante, og som fortsatt henger på min minnelenke.

IMG_3203

Hvordan vil du style smykkene til høstgarderoben? Om høsten er man gjerne litt mer kledd, med plagg som sitter tettere i halsen, så da kan det være fint å holde det enkelt rundt ansiktet ved kun å bruke ørepynt og gjerne bruke lag på lag med armbånd, eller tett med ringer på hendene. Går du for høstens metalliske trend, er det kult å forsterke dette med sølvsmykker, eller lag kontrast ved å mikse hvitt- og forgylt sølv. Velger du den 80-talls inspirerte denim stilen, så legg til SPORsmykker i oksidert sølv eller pimp opp høstens folklorestil med mix av oksidert og forgylt sølv.

Hvordan er ditt smykkeskrin? Mitt smykkeskrin er fylt opp av 60, 70 og 80 talls smykker som jeg har kjøpt på loppemarked og vintagebutikker i Paris, London og København, i tillegg har jeg noen fine arve-smykker fra min mor og bestemor.

IMG_3534

Hvem vil dere se i Spor-smykker? Moderne kvinner som er opptatt av mote og dagligdags eleganse, enten den er klassisk, rocka eller bohemsk. Kvinner som liker norsk design og kvalitets produkt som er laget i Norge. Kvinner som verdsetter det unike og ønsker å sette et personlig preg på stilen sin. De ulike SPORsmykkene lar seg kombinere på mange ulike måter.

IMG_3568